Skip to main content
Zdravi ured

5 koraka do Zdravog ureda

Na radnom mjestu provodimo više od polovice dijela dana koji smo budni. Iz tog razloga jednako je važno da ured učinimo zdravim mjestom za rad, kao i dom zdravim mjestom za stanovanje. Od ergonomskog uredskog namještaja do odgovarajućeg osvjetljenja i uredske tjelovježbe - učinite svoj ured zdravijim uz naše savjete.

 

1.   Koristite ergonomske uredske stolice

Većina uredskih radnih mjesta podrazumijeva dugotrajni sjedeći rad za računalom, a posljedice dugotrajnog sjedenja su sve uočljivije. Broj osoba koje, uslijed neadekvatnih radnih uvjeta imaju problema s kralježnicom, postao je zabrinjavajuće visok. Statistički pokazatelji za Njemačku govore da 80 % uredskih zaposlenika pati od blažeg ili težeg deformiteta kralježnice.
Rješenje predstavlja patentirana Sitness® tehnologija u stolicama osigurava stalnu aktivnost mišića leđa pri sjedenju, što znači da vježbate dok sjedite, a da toga niste uopće svjesni.

Sjedenje koje učinkovito rješava problem bolnih leđa

Rezultati medicinskih istraživanja dokazali su prednosti stolica s trodimenzionalno gibljivim sjedištima i naslonima za leđa u odnosu na nefleksibilne stolice iste konstrukcije. Sjedenje na stolicama za aktivno sjedenje potiče aktiviranje leđnih i ostalih mišića što kroz relativno kratko vremensko razdoblje kod većine korisnika dovodi do znatnog smanjenja ili potpunog nestanka boli u lumbalnom dijelu kralježnice.
Rezultat – nema bolnih leđa, cirkulacija je poboljšana, koncentracija se popravlja, a slijedom toga – bolja postignuća.
Renomirana njemačka tvornica radnih stolaca Wagner/Topstar konstruirala je više modela inovativnih stolica za aktivno sjedenje. Takvi se tipovi stolica vrlo uspješno mogu koristiti i za rad koji zahtijeva slobodu pokreta kao, primjerice, uz strojeve i sl. Pri razvoju modela stolica vodila se briga i o anatomskim razlikama spolova te je konstruirana stolica “Lady Sitness” posebno dizajniran za žene sa sedam zona tvrdoće.

 

2.  Zamijenite radni stol visinski podesivim

Visinski podesivi radni stolovi danas više nisu luksuz, nego potreba. Nakon višesatnog sjedenja prava je relaksacija raditi u stojećem položaju. Radna površina stola se prilagođava korisniku, pa se nitko više ne mora mučiti s preniskom radnom plohom koja zahtijeva neudoban položaj tijela. Visinski podesivi stolovi tvrtke Dizz Concept DYN, NIVEL i AURA podižu radnu povšinu od 68 do 128 cm, ili više, ovisno o mehanizmu te omogućuju vrlo brze i jednostavne promjene od sjedećeg, polustojećeg do stojećeg položaja. U kombinaciji s odgovarajućim radnim stolicama moguće je iznimno olakšati dugotrajan rad. 

 

 

Može li se izračunati koliko tvrtku koštaju problemi s leđima? 

Dugotrajni i nesnosni bolovi u leđima smanjuju učinkovitost pri radu. Zadovoljstvo poslom i motivacija za rad opadaju, a nezadovoljstvo se reflektira i na međuljudske odnose, kao i produktivnost. Kad zdravstveno stanje zahtjeva liječenje direktni troškovi dugotrajnog bolovanja do 45 dana isključivo padaju na teret poslodavca. Na njih se nadovezuje i gubitak nastao poremećajem u radnom procesu nastalim izostankom djelatnika. 
Navedeni trošak je u pravilu znatno viši od iznosa za koji se može opremiti radno mjesto stolicom za aktivno sjedenje i podiznim stolom. Nije teško pronaći razlog zbog čega su se već mnoge napredne tvrtke odlučile investirati u navedena rješenja, povećati zadovoljstvo svojim zaposlenicima i ujedno uštedjeti.

Dizz Concept  već desteljeće opskrbljuje hrvatsko tržište vrhunskim ergonomskim stolcima njemačke tvrtke Wagner/Topstar kao ekskluzivni zastupnik, te smo opremili preko tisuću radnih mjesta ureda uredskim stolovima iz svojeg nagrađivanog programa Zdravi ured/Wellness office.

 

3.  Poboljšajte osvjetljenje

Poznato je da dnevno svjetlo višestruke prednosti za ljudski organizam. Istraživanje Northwestern Sveučilišta pokazalo je da osobe koje u uredu imaju prozor bolje spavaju i fizički su aktivnije. Izloženost dnevnom svjetlu smanjuje stres i regulira cirkudijarni ritam zbog čega se i bolje spava. Nizozemski znanstvenici otkrili su pak, da su osobe koje su dulje vrijeme izložene dnevnom svjetlu energičnije i manje pospane, pa time i učinkovitije
Prirodno svjetlo u uredu je idealno, no sjedenje u blizini prozora često nije dostupno. U tom slučaju treba pripaziti na osvjetljenje u uredu. Hladnije, plavkaste nijanse osvjetljenja bolje su za analitičko razmišljanje, dok toplije boje potiču interakciju, pa su prigodnije za rad u timu. Isto tako, preporučljivo je imati stolnu lampu, jer one pridonose smanjenju napora očiju.

 

4. Vježbajte u uredu

Vježbanje ne mora biti rezervirano samo za teretanu, jednostavne vježbe istezanja možete odraditi i u uredu. Programi poput Move za iOS ili Big Stretch Reminder za Windowse podsjećaju nas da u podjednakim intervalima ustanemo, a čak nude i predloške vježbi istezanja. 
Sjedenje na lopti za vježbanje također aktivira mišiće trupa dok radite. Stručnjaci preporučaju zamjenu uredske stolice za loptu za vježbanje od barem 10 do 20 minuta dnevno.  Njemačka tvrtka Topstar nudi stolice koje su se razvile po uzoru na lopte za vježbanje kojima su zbog praktičnosti dodane noge – Sitness 5. Zbog ugrađenog  Sitness® mehanizma navedene stolice osiguravaju stalnu aktivnost mišića leđa pri sjedenju, što znači da vježbate dok sjedite, a da toga niste uopće svjesni.

5. Pobrinite se da ured uvijek bude dobro prozračen

Zagušljivi uredi mogli bi biti odgovorni za smanjenu produktivnost i lošiju izvedbu na poslu, pokazala je harvardska studija. Rezultati pokazuju da uredi s dobrom ventilacijom i niskim razinama zagađivača zraka imaju manje problema s izostancima s posla uslijed zaraznih bolesti. Disanje "boljeg" zraka značajno poboljšava  donošenje odluka i kognitivne funkcije. Iako nije uvijek moguće promijeniti ventilaciju u uredu, moguće je redovito dobro prozračiti ured ili koristiti pročišćivače zraka s HEPA filterom.
 

O nama

Za nas sve počinje zadovoljnim čovjekom u poticajnoj sredini. Razvojni tim Dizz Concepta sastavljen od arhitekata, tehnologa i dizajnera već više od dva desetljeća radi na uređenju i opremanju interijera te proizvodnji namještaja vođen načelima inovativnosti, funkcionalnosti, dizajna i kvalitete.