Skip to main content
Aktivno sjedenje

Što je aktivno sjedenje?

 

Većina uredskih radnih mjesta podrazumijeva dugotrajni rad u sjedećem položaju, a posljedice dugotrajnog sjedenja su sve uočljivije. Broj ljudi koji uslijed neadekvatnih radnih uvjeta imaju problema s kralježnicom, postao je zabrinjavajuće visok. Statistički pokazatelji govore da čak 80 % uredskih zaposlenika pati od blažeg ili težeg deformiteta kralježnice!

 

Sjedenje koje učinkovito rješava probleme bolnih leđa

Radne stolice na kojima se gotovo neprekidno sjedi po osam i više sati dnevno trebale bi poticati aktivno i dinamično sjedenje. Stolice za aktivno sjedenje razvijale su se po uzoru na poznate lopte za vježbanje kojima su zbog praktičnosti dodane noge, a kasnije i fleksibilni potporanj za leđa. Takvi se tipovi stolica vrlo uspješno mogu koristiti  za rad koji zahtijeva slobodu pokreta, u uredu, uz strojeve, pri učenju ili igranju igrica. 


Njemačka tvornica radnih stolaca Wagner/Topstar, čiji smo ekskluzivni predstavnici za Hrvatsku, konstruirala je više modela inovativnih stolica za aktivno sjedenje s ugrađenim «Sitness®» mehanizmom - trodimenzionalno gibljivim sjedištima i naslonima za leđa. «Sitness®» mehanizmi u stolicama osiguravaju stalnu aktivnost mišića leđa pri sjedenju, što znači da vježbate dok sjedite, a da toga niste uopće svjesni. Aktivacija leđnih i ostalih skupina mišića kroz relativno kratko vremensko razdoblje kod većine korisnika dovodi do znatnog smanjenja ili nestanka boli u lumbalnom dijelu kralježnice.

Istraživanje učinkovitosti


Da bi se provjerila kvaliteta i zdravstveni učinak radnih stolaca proizvođača Wagner/Topstar, provedeno je tijekom 2005. i 2006. g. ispitivanje koje je trajalo osam mjeseci. Skupina od 74 ispitanika starosti od 20 do 64 godine sastojala se od 38 muškaraca i 36 žena koji su se prijavili u ortopedskoj klinici instituta sveučilišta u Regensburgu i mjesnoj farmaceutskoj tvrtci. Da bi se uravnotežile grupe, na ispitanicima su provedena detaljna ispitivanja i mjerenja u svrhu utvrđivanja što preciznije dijagnoze. Podijeljena je u dvije grupe po 37 članova.
Eksperimentalna grupa koristila je stolice za aktivno sjedenje, a kontrolna grupa naizgled istovrsne stolice, ali standardnih karakteristika bez trodimenzionalno gibljivih sjedišta. Ispitanici su provodili najmanje po šest sati dnevno na stolcima obavljajući uredske poslove tijekom pet dana u tjednu te nisu smjeli upotrebljavati lijekove ili medicinske tretmane tijekom i dva tjedna prije početka istraživanja.

 


Glavni rezultati istraživanja su:
•    bolovi su smanjeni kod 66 % ispitanika nakon 3 mjeseca 
•    smetnje u svakodnevnom životu smanjene su za 50 %
•    značajno poboljšanje općeg zdravstvenog stanja do 39 %

 
Slabije, ali još uvijek vrlo dobre rezultate postigli su i  radni stolci Topstar bez gibljivih dijelova, ali s izvrsnim ergonomskim karakteristikama iz kontrolne grupe.

Provedena studija potvrdila je visoku učinkovitost korištenja kvalitetnih stolica za aktivno sjedenje pri obavljanju uredskih poslova, a ispitivanja su poslužila za dizajn najnovijih modela vrhunskih ergonomskih karakteristika.

 

Prednosti


Aktivno sjedenje, osim što potiče dobro raspoloženje, povećava koncentraciju, a time i motivaciju. Sjedenje postaje neprimjetno, ugodno vježbanje i jačanje mišićno-koštanog sustava.
«Sitness®» mehanizam omogućava 3D gibanje sjedala i naslona za leđa.


Izborom stolica s ugrađenim «Sitness®» inovativnim rješenjima poduzimamo preventivne i terapeutske mjere za održavanje zdravog mišićno-koštanog sustava na sljedeće načine:


•    sjedalo i naslon prate gibanje tako da se uvijek sjedi u idealnom položaju
•    stalno gibanje jača leđne mišiće te s lakoćom podupiru kralježnicu
•    garantiran je neograničen stupanj slobode gibanja
•    cirkulacija je potaknuta čime se čuva mentalna vitalnost
•    gibanjem se smanjuje podložnost stresu
•    dugotrajno sjedenje ne umara, već ga prati osjećaj svježine i produktivnosti

O nama

Za nas sve počinje zadovoljnim čovjekom u poticajnoj sredini. Razvojni tim Dizz Concepta sastavljen od arhitekata, tehnologa i dizajnera već više od dva desetljeća radi na uređenju i opremanju interijera te proizvodnji namještaja vođen načelima inovativnosti, funkcionalnosti, dizajna i kvalitete.